.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Polscy producenci żywności ekologicznej zaprezentowali swoje produkty w Kopenhadze

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Orlikowska | 2018-11-14 14:11:05
bite, copenhagen, bite copenhagen, targi, eko, ekologia, żywność, ekożywność, world food summit, food, agri, rolnictwo, sektor spożywczy

Polska reprezentacja producentów żywności ekologicznej wybrała się do Kopenhagi na targi Bite Copenhagen. Targi towarzyszyły forum World Food Summit, zorganizowanym pod egidą duńskiego Ministerstwa Środowiska i Żywności.

Biuro Handlowe Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Kopenhadze zorganizowało misję handlową do Danii dla przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Przedstawiciele organizacji przyjechali na targi Bite Copenhagen wraz z firmami członkowskimi. Na stoisku wystawienniczym zorganizowanym przez Biuro Handlowe w Kopenhadze uczestnicy targów mogli spróbować produktów pochodzących od 14 polskich producentów żywności ekologicznej. Zaprezentowano m.in. liofilizaty firmy Elena, sery kozie z gospodarstwa Figa, konfitury z owoców dzikiej róży firmy Polska Róża, ekoprzetwory firmy Eterno oraz miody Sądeckiego Bartnika.

- Decyzja o naszym zaangażowaniu w Bite Copenhagen nie była przypadkowa. Duńczycy systematycznie ustanawiają kolejne rekordy spożycia żywności ekologicznej. W 2016 r. udział rynkowy tych produktów oscylował na granicy 10%, a w 2017 r. osiągnął najwyższy w skali świata wynik 13,3%. O tym osiągnięciu opowie nam podczas jednego ze spotkań, siostrzana dla Polskiej Ekologii, organizacja Organic Denmark - powiedział szef Biura Handlowego w Kopenhadze, Łukasz Szymaszek.

- Statystyczny Duńczyk na żywność ekologiczną wydaje rocznie 335 euro. Przeciętny Polak - 7 euro. Zainteresowanie polskich producentów żywności ekologicznej eksportem do Danii jest więc rzeczą naturalną - dodał Szymaszek.

Bite Copenhagen to doskonała okazja, by pochwalić się wysoką jakością polskich produktów, a także porozmawiać z na co dzień trudnodostępnymi osobami odpowiadającymi za decyzje zakupowe w sieciach handlowych i firmach pośredniczących w handlu żywnością – powiedział Szymaszek.

Szef Biura Handlowego w Kopenhadze tłumaczy, że żywność jest ważnym punktem agendy duńskiego rządu, który od 2015 r. realizuje 5-letni plan podwojenia powierzchni ekologicznych upraw w kraju. Co ciekawe, Kopenhaga stała się w ostatnim czasie jedną z najważniejszych stolic na gastronomicznej mapie Europy. W Kopenhadze znajduje się 26 restauracji posiadających łącznie 31 gwiazdek Michellin, a tutejsi szefowie kuchni kształtują postawy duńskich konsumentów publicznie zachęcając do sięgania po tradycyjne, zdrowe i ekologiczne produkty.

- Według Statistics Denmark, w 2017 r. import polskiej żywności do Danii wyniósł niemal 500 mln euro, notując blisko 17% wzrost r/r. W 2018 r. oczekujemy dalszego dynamicznego wzrostu – powiedział Szymaszek.